Balatonfüred

Balatonfüred város Veszprém megyében. „A Balaton északi partjának fővárosa”, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország hatodik legnépszerűbb települése.

Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. Jelentős vitorláskikötő.

Területe három részből tevődik össze: a vasútvonal két oldalán húzódó őstelepülés, a gyógyforrások körül kialakult régi gyógyhely, valamint ennek két oldalához csatlakozóan a legújabb Füred üdülő/idegenforgalmi életét befogadó központok, szállók, kemping, üdülőtelep stb. térsége. Az egykori Balatonarács községet 1954-ben csatolták hozzá.

Lankás dombok közt fekszik a Balaton északi partján. A városon halad át a 71-es főút, valamint a Budapestről Tapolcára vezető egyvágányú vasút is. A szomszédos községek TihanyAszófőBalatonszőlősCsopak, valamint az errefelé szokásos elnevezésű Öreg-hegy, továbbá a Tamás-, György- és Péter-hegyek határolják.

Füred név eredetileg a fürj madár nevének für, fűr alakjából származik és jelentése fürjes. A kezdetben a helyi savanyúvízforrásokra, majd magára a Balatonra települő fürdőkultúra és a településnek ebben betöltött kiemelkedő szerepe miatt a 19. századra a név átértelmeződött és fürdő értelmet kezdtek tulajdonítani neki. 

Füred térségét már az ősember is lakta. Első ismert lakói a rómaiak voltak, emléküket számos kiásott épületrom és síremlék jelzi. Füred nevével írásos emlékként először 1211-ben találkozunk, a Tihanyi apátság egy birtokösszeírásában. Mai területén az Árpád-korban hét település állt, Füred és Arács mellett KékMagyaréPapsokaSiske. A város legrégebbi, a Kéki-patak partján épült, később elhagyott településrésze ma szőlőterület, maga a Kéki-forrás még működik. 1717-ben említik savanyúvizét, majd 1729-ben újra. 1722-ben vegyelemeztették és gyógyvízzé nyilvánították. Ezidőtájt már állt egy fa fürdőház, majd nemsokára egy kőház, kiadó szobákkal vendégek számára. Később kétemeletes új fürdőház is épült. 

A város az 1800-as években, a reformkor idején indult fejlődésnek. A vendégek szórakozását a nyári időben fából készült színház szolgálta. 1831-ben megépült a Balatonfüredi Színház, a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza, melyet Kisfaludy Sándor alapított adományokból, apátsági és népi segítséggel.

Szentgyörgyi Horváth János rendezte 1825július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Anna Krisztina tiszteletére. Az Anna-bál hagyománnyá vált, azóta minden évben megrendezik. Széchenyi István kezdeményezésére innen indult el 1846-ban az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy. Füreden hajógyár is létesült. A század első felében előbb találkozóhelye volt a Dunántúl nagy családjainak, majd, főként a kiegyezés utáni időszakban, kedvelt találkozóhelye lett a politikusoknak, művészeknek.

Ekkor kezdődött a település nagyobb fellendülése, feltöltötték a tó partját, kialakították a sétányt, magánvillák épültek, megépült a kórház déli szárnya.

Jókai Mór itteni villájában írta Az arany ember című híres regényét, melynek egy része a Balatonnál játszódik. Az épület ma múzeum, ahol láthatjuk az író bútorait, személyes tárgyait. 

második világháború után, az 1960-as években indult újabb fejlődési szakasza. 1966-ban itt tartották a XXVII. FICC (Nemzetközi Camping Caravanning Club) Rallyt, erre épült 4000 személyes kempingje. 1971-ben Füredet Magyarország első gyógy- és üdülőhelyi városává nyilvánították. Balatonfüred 1987 óta „A szőlő és a bor nemzetközi városa”.

Balatonfüred gazdasági alapjait, településalakító adottságait elsősorban gyógy- és üdülőhelyi, valamint ezek kiszolgálására létesült intézményei képezik. Emellett szőlőkultúrája borfeldolgozás, saját helyi ipara (hajógyár), üdülőhelyi és városi intézményhálózata teszi gazdaságilag több-lábon álló településsé. Fejlett kereskedelmi- és szolgáltató hálózata a kilencvenes évek magánosítása során igen sokoldalúvá alakult, s szolgáltatási színvonala is felzárkózóban van a kor követelményeihez. A város volt zártkerti területei fokozatosan javulók, színvonalban emelkednek, a belterület részévé asszimilálódnak.

Füred vonzáskörzete Tihanyra és a tőle nyugatra levő parti településekre, valamint a Balaton-felvidék települészónájára terjed ki. A város jelentős arányú állandó népessége révén fejlett városi intézmény-rendszerrel rendelkezik, melyek körzeti- és térségi funkciókat is ellátnak (földhivatal, szolgáltató vállalatok, stb.).

A városban működő Állami Szívkórházban sok szívbeteg nyerte vissza egészségét, köztük a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranáth Tagore.

 

Korábban a város legnagyobb munkáltatója

Rabindranáth Tagore 1926. november 1-jén érkezett a szanatóriumba, majd gyógyulásának örömére fát ültetett. E fa előtt 1956-ban egy indiai küldöttség felavatta Tagore bronzszobrát, és 1957-től a korábban Deák Ferencről elnevezett sétány is az ő nevét viseli. A fa mellé emléktáblát tettek, amelyen a költő ez alkalomra írt verse olvasható. Tagore példáját először indiai politikusok követték, s ezután néhány év alatt hagyománnyá vált, hogy az itt megfordult híres személyiségek fát ültetnek a parkban. Marx György fizikus kezdeményezésére a Nobel-díjasokkal folytatták a sort, őket különféle hírességek követték, napjainkban pedig magyar politikusok szaporítják az ültetett fák és emléktáblák számát. Fát ültetett itt többek között: Farkas Bertalan és űrhajóstársa, Valerij KubaszovLeonov, a GandhikGöncz ÁrpádBenoit MandelbrotWigner Jenő és több magyar Nobel-díjas.

Emellett szobra vagy mellszobra van itt SzéchenyinekKisfaludy Károlynak, Deák Ferencnek, valamint Salvatore Quasimodo olasz költőnek, akinek a tiszteletére évente rendeznek költői versenyeket.

A sétány közepét augusztusban a Borhetek sátrai és padjai foglalják el, a sétányon pedig tűznyelők, utcai zenészek, köztük egy perui banda, élő szobrok, artisták és mozgó árusok hada található.

a balatonfüredi hajógyár volt, ma inkább a szállodák és a szívkórház a jelentősebb foglalkoztatók. Három építőipari vállalatnak, két húsfeldolgozónak és két kamionfuvarozónak van itt telephelye. Új a város személyhajózási kikötőépülete és újjáépül a balatoni légi mentőszolgálat telephelye is. A városnak három strandja, egy kempingje és több vitorláskikötője van.

 

Balatonfürednek egy vasútállomása és egy megállóhelye (Balatonarács) van. A vasútállomás előtti autóbusz-állomásról távolsági autóbuszjáratok közlekednek a szomszédos üdülőhelyekre, illetve NagyvázsonybaVeszprémbeGyőrbe és Hévíz felé. A városban helyi autóbuszjáratok is közlekednek. A vasútállomáson taxiállomás is található, benzinkutak állnak a 71-es főút mentén a Marina Szállóval szemközt. 

1934. július 27-e óta Balatonfüreden rendezik meg Európa leghosszabb távú, legrégebbi tókerülő vitorlásversenyét, a Kékszalagot. 

Látnivalók:

 • Szent Mihály templomrom (Papsoka) - 11-12. század
 • Szent Margit templom alapjai (13. század) - ma Fekete Lovag étterem
 • Esterházy kúria - 1700 (?) - romos, ma a Szívkórház része
 • Szívkórház (Fürdőház, Erzsébet Szanatórium, Állami Kórház) - 1728 - a mai épületek 1836–1871 között épültek
 • Nagyvendéglő - 1748 - a mai, klasszicista épület 1802–1848 között épült - az épület része a Kurszalon (átadták 1879-ben), ahol az Anna-bálokat tartják, és a fedett sétány (a balatonfüredi Panteon) - ma Anna Grand Hotel
 • Pálóczi Horváth Ádám kastélya - 1787–1867-ben William Teasdale (a Lánchídnál végzett mérnöki munkát) építette át - ma Ferencsik János Zeneiskola
 • Széchenyi-kastély - 1792 - Építtette Széchényi Ferenc, eredetileg barokk stílusban
 • Gombás kúria (Balatonarács) - 1785 (?) - copf stílusú - az Arácsi út mentén álló kúria ma színvonalas hotel
 • Horváth ház - 1799 - tervezője Lechner Mátyás - a Balaton vidékének legnagyobb, copf stílusú épülete. A ház falán elhelyezett tábla szerint a Szentgyörgyi Horváth család építtette 1796–98-ban. 1825-ben itt rendezték az első Anna-bált Szentgyörgyi Horváth „Anna” Krisztina tiszteletére.
 • Kossuth Lajos-forrás ivócsarnoka - 1800 - klasszicista - átépítve 1853-ban
 • Berzsenyi-forrás
 • Református ("fehér") templom - 1830 - klasszicista és copf stílusban épült
 • a Magyar Játékszín hat megmaradt oszlopa a Kiserdőben - 1831 - a színház oszlopait az Ipoly Szálló építésekor, 1912-ben találták meg, kiserdei felállításuk 1958-ban történt.
 • Kerektemplom - 1846 - klasszicista; jobb oldali mellékoltárképe Vaszary János műve.
 • Jókai villa - (1870) - Jókai Mór nyaralója, eklektikus - ma Jókai emlékmúzeum
 • Blaha Villa - (1816) - Blaha Lujza egykori klasszicista nyaralója - ma étterem, hotel. A telket 1866-ban parcellázták, és Szűcs Lajosné 1867-ben építtette rá a házat. Tőle Csény Lajos vásárolta meg, és ő 1893-ban adta el Blaha Lujzának. A szép, klasszicista stílusú ház bejárója fölött a háromszögletű oromzat alatt a felirat: E ház volt a nemzet csalogányának legkedvesebb fészke. Fölötte, a háromszögben: Blaha Lujza nyaralója 1893–1916.
 • Dőry villa - 1869 - ma Astoria szálló
 • Parasztházak a Siske utcában
 • a Posta-házat 1816-ban építtette Fülöp József postamester. Ezután 1860-ig itt működött az 1812-ben engedélyezett postahivatal. Később „Terézia udvar” lett a neve.
 • Baricska Csárda
 • id. Lóczy Lajos földrajztudós sírja az arácsi temetőben
 • Lóczy-barlang
 • Koloska-völgy
 • Annagora Aquapark
 • Jókai-kilátó

 

 

                                                      Programajánlónk

 

Szerelmes Füred                                             

Páros Utcai Futóverseny
2017. február 14. 12.00

Balatonfüred
Anna Grand Hotel

 

A Szerelmes Füred egy olyan páros futóverseny, ahol a szerelmespárok alkotnak egy csapatot. Előbb a fiúk teljesítik a Tagore és az Aranyhíd sétányon kijelölt 6 km-es távot, majd a váltást követően a lányok következnek, őket a célban az Anna Grand Hotel mellet fekvő Gyógy téren párjuk várja - meglepetéssel. A leggyorsabb duókat természetesen szuper díjazásban részesítjük, de... Ajándékcsomagot életre szóló emlékkel minden futó átvehet a versenyt követő ünnepélyes díjkiosztón!

A pályán frissítőasztalt helyezünk el, amelyen víz, iso, gyümölcs, szőlőcukor segíti a futókat.
Figyelem!
Maximum 100 szerelmespár fogadására, vendéglátására van lehetőségünk!
Fényképészünk minden párosról exkluzív képet készít a váltóhelyen, a célba érkezéskor és a díjátadóról!
Mód van a táv teljesítésének egy másik alternativájára is!

Amennyiben a párod nem tud, vagy nem akar futni, de szívesen részt vesz veled ezen a rendezvényen, akkor teljesíthető a táv egyéniben is (az így indulókat külön díjazzuk) - ám alapfeltétel, hogy a párod itt legyen veled, és a célban várjon!  

A rajtcsomagban a Sparhelt Bistro és az Anna Grand Hotel ajándékait, illetve Baranyai Máté: Szerelmes Füred című verseskötetét találjátok!
Átöltözési lehetőséget a Hello Tourist vendéglátóhely biztosít.
Amennyiben a Valentin nap egészét, illetve több napot is Balatonfüreden töltenétek, úgy nevezésetek igazolásával az Anna Grand Hotel nagyszerű kedvezményeket is biztosít !”

Anna Grand Hotel kedvezményes áron biztosít szállást a futóversenyen résztvevőknek:

 

A program:

10.00-11.30 Regisztráció, rajtszámok átvétele – Anna Grand
10.00-11.50 Átöltözés – Hello Tourist
11.50 Verseny megnyitó, technikai értekezlet – Gyógy tér
12.00 Verseny kezdete – Gyógy tér – Tagore sétány – Aranyhíd sétány
13.30 Verseny vége
13.00-14.30 Átöltözés – Hello Tourist
14.00 Futók fogadása (futós svédasztal) – Anna Grand 
14.30 Szerelmes dalok – Nagy Natália előadásában
15.00 Eredményhirdetés, díjátadó – Anna Grand 

Nevezés indítása: 2017.01.20-án 08.00
Nevezés zárása: 2017.02.06. - vagy - ha betelt a 100 párnak fenntartott hely!

Nevezési díj: 12.000 ft/pár

A nevezési díj tartalmazza:
- 27% adó,
- frissítés,
- időmérés,
- rajtszám,
- rendezési költségek,
- orvosi felügylet,
- fényképész,
- díjazás... stb.

Nevezni a Sportnexus Kft. bankszámlájára való utalással tudtok.
Bankszámlaszám: 73600187-10000070
A közlemény rovatban kérjük a nevek feltüntetését! 
Mindenkit érdeklődőt sok szeretettel várunk Balatonfüredre - a Szerelmesek napján (is)!