Alsópetény

Alsópetény (szlovákul: Dolné Peťany) egy község Nógrád megye Rétsági járásában a Cserhát dombjai között.

Alsópetény (szlovákul: Dolné Peťany) egy község Nógrád megye Rétsági járásában a Cserhát dombjai között. A határban fellelt földvár maradványok bizonyítják, hogy a terület már évszázadokkal ezelőtt is lakott volt.

A település megközelíthetősége közúton: Budapest irányából a 2-es főútról Nőtincsen és Felsőpetényen keresztül. A Nyugat-Cserhát völgyében, a 423 m magas Kőhegy, és a 446 m magas Dél-hegy lábánál fekszik a szlovák nemzetiségű település. Budapesttől 50, Váctól 23 km-re található. 

Szomszédos települések: Felsőpetény, Nézsa é a Keszeg Első írásos említése 1268-ból származik, ekkor a szomszédos Felsőpeténnyel együtt a Csák nemzetség keze alá tartozott. 1277-ben ismét említik a települést. A 15. század kezdetén a falut az Alsópetényi család birtokolta. I. Ulászló 1440-ben a Szobi családnak adományozza. 1507-ben Werbőczy István lesz a település birtokosa, aki itt írta a Tripartitum nevű törvénykönyvet. A török korban a település szinte teljesen megsemmisült, régi temploma is elpusztult. A 18. században szlovákokat telepítenek le a környéken, később a templomot is újjáépítik. A Somogyi-kúria az 1820-as években épült.

Látnivalók: Gyurcsányi-Prónay kastély: Magántulajdonban levő épület. 1750 körül épült, barokk stílusban. Jelenleg három épülete áll. Parkja védett természeti érték Andreánszky-kastély

Templom: A régi templom a török dúlás idején elpusztult, a ma álló templom 16. századi eredetű, a 18. században alakították át és építették mellé a különálló harangtornyot. Stílusa: gótikus, barokk. Werbőczy gúla: Gyurcsányi Ignác felesége állíttatta 1791-ben.

 

Cser tó a Petényi patakon (horgásztó):