MALOM HOTEL**** DEBRECEN

Ahol felüdülhet a mindennapokból.

A Malom Hotelt a műemlék Hortobágy Gőzmalom átépítésével alakítottuk ki és 2013 augusztusában nyitottuk meg Debrecen belvárosától néhány száz méterre. A hotelben egyszerre van jelen az eredeti funkciót idéző dekoráció és a modern design.

Szállodánk 22 db kényelmes berendezésű egyágyas, két- és háromágyas szobákkal valamint két családi szobával várja vendégeit.

A szobák légkondicionáltak, minden szoba síkképernyős kábel TV-vel és saját, zuhanyzós fürdőszobával rendelkezik. A szállodában étterem és tárgyaló is található. A Wi-Fi használata díjmentes a szálloda egész területén. A hotel megközelítése egyszerű, a parkolás ingyenes.

A Malom Hotel**** egész évben 24 órás portaszolgálattal működik. 

Bejelentkezni 14:00h–tól, kijelentkezni 10:00h-ig lehet.

Szállodánk OTP, MKB és K&H Széchenyi Pihenőkártya elfogadó hely.

SZOLGÁLTATÁSAINK:

  • konferenciaterem
  • díjmentes internet (wifi) használat a szálloda egész területén
  • ingyenes zárt parkoló (korlátozott számban)
  • látványlift
  • akadálymentesített épület
  • gyermekbarát
  • szobaszerviz
  • rendezvényszervezés

 

a hotel története

Debrecenben, a keleti országrész élelmiszer-ipari központjában 1860 körül közel 100 malom működött. Nagy részük állatokkal hajtott ún. szárazmalom, de volt jó néhány szélmalom és – kuriózumként – néhány kisebb vízimalom is a hajdan sokkal bővebb vizű Tócó patak völgyében.

1864-ban épült az akkor Barcsay-szélmalomként, ma Hortobágy malomként ismert egykori épület, Közép-Európa legnagyobb szélmalma. Ez azért érdekes, mert ebben a korban már inkább a gőzmalom volt jellemző. A modernizálásra itt csak 1898-ban került sor Parragh Mór vezetése alatt, majd a gőzgépek szerepét 1929-ben gázgenerátoros motorok vették át. Utóbbiaknak a szélmalom vitorláira nem volt szükségük, ezért azt sajnos eltávolították, pedig ma is látványosság lenne.

A vég kezdete

Az egykori büszke szélmalom és a hozzá épített két többszintes üzemépület kiürült. A malomhoz tartozó környező kisebb épületeket lebontották, helyükön egy benzinkút és panelházak épültek, de a szélmalom tornyának nagyságát ezek még csak kiemelték. Műemlékvédelem alá a toronyépület és a Böszörményi úttal párhuzamos szárny került.

A műemlék épület hasznosítása szokás szerint szinte megoldhatatlan volt, álmodtak oda malom- vagy élelmiszer-ipari múzeumot, de pénz – főleg a rendszerváltás után – nem volt rá.  Az épület  a privatizációs időszakban magánkézbe került és az új évezredben kívülről szépen rendbe hozták, de a belső hasznosításra nem volt pénz, főleg mivel az ipari műemlék belső struktúrája semmi másra nem volt hasznosítható.

Sok év után a hatóság ebben kénytelen volt engedni, így a belső hétszintes fastruktúrát kibontották, a gépek maradékát is elvitték. Az így kialakult üres térben EU támogatással 2013. augusztus 20-án, a Virágkarnevál apropóján nyílt meg a 4 csillagos Malom Hotel.

A jelen

A szálloda hétszintes, a toronyépületben van a csigarámpás lépcsőház panorámás üveg látványlifttel, az egykori magtárban kaptak helyet a szobák, összesen 50 férőhellyel. A lépcsőházat és a szobákat korabeli  képek, telekrajzok, levéltári vázlatok díszítik. A földszintet egy faszerkezetével és dekorációjával az eredeti malombelsőt idéző étterem foglalja el.

 


Galéria

Térkép