Eger és térsége: kaland és pihenés

Az ide látogatók előtt a lehetőségek és élmények széles tárháza nyílik meg, legyen szó városlátogatásról, túrázásról, biciklizésről, lovaglásról vagy akár pihentető termálvizes fürdőzésről. A Csillagvidék minden korosztálynak kínál kalandot és pihenést. A térség sokszínűségét az ide tartozó települések által kínált rengeteg élmény adja, amely programok közül a látogatók kedvükre válogathatnak.

Eger gazdag történelmi hagyományai, épített öröksége, messze földön híres borai, gyógy- és termálfürdői, rendezvényei megannyi élménylehetőséggel várják a vendégeket. Történelmi városként minden magyar számára egyet jelent a hősies helytállással, a kitartással, a hazaszeretettel. A látogatók szívesen sétálnak az egri várban, a belváros ódon utcáin, de akár kerékpárra pattanva vagy kisvonattal is ismerkedhetnek a várossal.

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemes penész sajátos atmoszférát teremtenek, kellemes illatuk elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását.

A „Gyógyvizek Völgye" Egerszalók és Demjén egyedülálló hőforrásaival, természeti képződményeivel, finom boraival, gyógyvizeivel, kőemlékeivel páratlan kikapcsolódást jelent az idelátogató vendégek számára. Turisztikai látványosságként említhetők a riolittufába vájt kaptárkövek és barlanglakások, melyek számos bükkaljai településen látogathatók.

A matyó hímzés és viselet a magyar hagyományok megtestesítője, hungarikum. A Matyóföld központjában Mezőkövesden a Matyó Múzeum, a skanzen jellegű Hadas városrész, a Mezőgazdasági Gépmúzeum meglátogatása színesíti a híres Zsóry fürdőt felkereső vendégek napi programját.

A Bükkalján Bogács az utóbbi években kedvelt pihenőhely lett. 76 oC -os termálvízre létesült a Bogácsi Thermálfürdő, mely nyitott medencéivel télen-nyáron közkedvelt hely.

Az itt pihenő vendégek a fürdőzés mellett élvezhetik a táj szépségét, kóstolgathatják a helyi domboldalakon termett szőlőkből készített kiváló bükkaljai borokat a pincesoron, meglátogathatják a kaptárköveket, de a falu határában akár horgászhatnak is.

 


A Bükki Nemzeti Park területén gyalogos sétával, kerékpárral vagy a Szilvásváradi Erdei Vasúttal járható végig a Szalajka-völgy, megtekinthetők a pisztrángos tavak, az egyedülálló szépségű, természetes édesvízi mészkő képződmények, a lezúduló Fátyol-vízesés, a Szabadtéri Erdei Múzeum és még sok más látnivaló. Szilvásvárad ad otthont a világhírű lipicai ménesnek is. Akár lovagolni vagy fogatot hajtani érkezik, vagy csak egy kellemes kerékpár- vagy gyalogtúrát tervez a környéken, kiváló szálláshelyek várják szinte minden kategóriában.

A Bükki Nemzeti Park (rövidítve: BNP) Magyarország egyik első nemzeti parkja, amely az Északi-középhegységben fekszik. Igazgatósága Egerben található. Az Északi-középhegységnek a többi vulkanikus hegyeitől eltérő földtörténeti múlttal rendelkező tagja a Bükk hegység .
Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. 800 méternél magasabb fennsíkját meredek sziklaszirtek, a Bél-kő, a Pes-kő, a Tar-kő, a Vörös-kő és a többi "Kő" öleli körül, melyekről csodálatos kilátás nyílik a hegység déli lábára.
Utóbb felsorolt csúcsok nagy részén halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala .

A Bükk-fennsík felszínét a legkülönbözőbb karsztformák: töbrök, víznyelők, zsombolyok teszik változatossá. A Bükk-hegységben több mint 850 barlangot ismerünk. Közöttük található az ország legmélyebb barlangja, a 254 méter mély, 6700 méter hosszú István-lápai-zsomboly (másik nevén István-lápai-barlang).

Jelentősebb barlangjai: a kiépített lillafüredi Anna és Szent István-cseppkőbarlangok, a miskolctapolcai Tavasbarlang, valamint a szabadon látogatható Szeleta- és Balla-barlang. Forrásai, patakjai bővizűek. A vidék nevezetessége a Szalajka-patak mésztufa gátakon 17 m magasról aláhulló Fátyol-vízesése.

A hegység legegységesebb része az átlagosan 800 m magas Bükk-fennsík, melyet a Garadna patak két részre, Nagy- és Kis-fennsíkra bont. A fennsíkok arculatát a karsztosodás határozza meg. Enyhén hullámos felszínük jellegzetességei az alacsony bércek, a közöttük levő dolinák, a víznyelők, zsombolyok és barlangok. Jellemzők a bércek és a szurdokvölgyek. A hegység szép formái a barázdákkal, üregekkel tagolt, lyuggatott mészkőfelszínek, a karrok és ördögszántások. A hegységben eddig 853 barlangot tártak fel, közülük 45 fokozottan védett. Az ország legmélyebb barlangja, a 250 méter mély István-lápai-barlang, amely a Szepesi-barlanggal, és a lillafüredi István-barlanggal a legszebb cseppköves karsztjáratok közé tartozik. A Bükk sajátos ékességei a karsztforrások vizéből kiváló mésztufa képződmények. A mésztufa gátakat épít a mederben, s a víz a gátakon átcsobogva kicsiny vízeséseken szalad tovább. Híres Szalajka patak Fátyolvízesése, vagy a Szinva patak forrásmészkő-dombja, a mésztufakiválás által bezárt üregben létrejött lillafüredi Anna-barlang.

Jellegzetes tájképi elem a Szarvaskői Várhegy: a víz alatti vulkáni működés szép maradványai az oldalában feltáruló párnalávák.

Kellemes kirándulásokat kívánunk Önöknek!