Döbrönte

Döbrönte község Veszprém megyében található

Döbrönte a Bakony nyugati oldalának völgyében, Ajkától és Veszprémtől 27-30km-re fekvő kicsiny, jelenleg megközelítőleg 280 fős település, már a római korban is lakott volt.

Neve a szláv Dobrete személynévből származik. 1941-ben 549 lakost számlált a falu, ebből 64 magyart. A II. Világháború után 390 személyt kitelepítettek Németországba, helyükre azóta az ország több településéről érkeztek új lakosok...

A település nevezetessége Szarvaskő vára és a klasszicista stílusban épült római katolikus templom. A vár romjai a falu fölé magasodó, meredek domboldal tetején állnak. A középkori vár maradványainak nagy részét a föld mélye rejti, az ég felé törő, látható kőfalakat a XXI. század elején restaurálták.

A vár rövid történelme Döbrönte, Szarvaskő vára 4.jpg1367-ben Himfy Benedek bán emeltette, aki Nagy Lajos király kedvelt hadvezéreként kapott erre engedélyt döbröntei uradalmának területén. Az idők során birtokaik bevétele erősen lecsökkent, emiatt a Himfy család a rablólovagok szintjére süllyedt. 1464-ben fegyveres szolgáikkal megrohanták és kirabolták a Szent Márton-hegyi apátságot is. (Pannonhalma) Hunyadi Mátyás a Himfy familia birtokait ezután elkoboztatta, és Kanizsai László bárónak adományozta. Röviddel ezután ismét a Himfy-ek birtokába került. Himfy Imre 1499-ben Orsolya nevű lányát Essegvári Ferenchez adta hozzá feleségül, aki a házasságkötéssel egyidejűleg zálogba vette a döbröntei várbirtokot. Döbrönte, Szarvaskő vára 5.jpgAz 1526-os mohácsi csata utáni belháboruk miatt vastag falú rondellával erősítették meg a várat, melynek lőréseiből vették ágyutűz alá az ellenséget. 1555-ben Nádasdy Tamás nádorispán még Döbrönte épségéről számolt be jelentésében. A kis létszámú védelemmel rendelkező vár pusztulását valószínűleg egy portyázó török csapat okozhatta, a romokból származó köveket a lakosság elhordta...

A környék kitűnő túrázási lehetőséget tartogat a kirándulók számára.

Kellemes sétával elérhető innét az Ödön-forrás is. Nyáron a Bittva patak völgye, télen a várhegy oldalában kialakított sípálya vonzza Döbröntére a nyugalmat, festői tájat kedvelő túristákat.